demeter

Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER
Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER

15 ani de la trecerea în veșnicie a slujitorului lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv.

Duminică, 19 decembrie 2021, în Biserica parohială „Sfântul Iosif Muncitorul” din Barticești, Neamț, la ora 11.00, în prezența unui număr mare de credincioși s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de către Mons. Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei noastre de Iași, împreună cu 10 preoți concelebranți, pentru a-l aminti pe vrednicul și cucernicul părinte franciscan al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Anton Demeter, care anul acesta împlinește 15 ani de când a pășit pragul veșniciei.

Părintele Marius Sabău, paroh al acestei comunități, după ce ne-a primit cu toată căldura frățească, a salutat în numele comunității parohiale pe PS Gherghel și pe preoții din altar, care au dorit să participe la această celebrare de comemorare a pr. Anton, care a slujit timp de 14 ani de zile în această localitate, Barticești.

Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vice postulator al cauzei de beatificare a pr. Anton Demeter, a ținut o frumoasă cuvântare despre credință în omilia sa. Părintele plecând de la liturgia cuvântului din această a patra duminică din Advent, a făcut referință la exemplul Mariei care s-a încrezut deplin în cuvântul lui Dumnezeu: „Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,38). Așa cum a avut cu Fecioara Maria, Dumnezeu, are cu fiecare dintre noi un plan al său, fiecare creștin are în sânul Bisericii o misiune a sa pe care trebuie să o îndeplinească cu sfințenie. Dar pentru a putea să ne îndeplinim vocația noastră după voința lui Dumnezeu avem nevoie de niște mijloace, de acele virtuți teologale care sunt: credința, speranța și iubirea. Elisabeta inspirată de Duhul Sfânt exclamă: „Fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul” (Lc 1,45).

Și pr. Demeter, asemenea Mariei, a crezut și s-a încrezut în puterea lui Dumnezeu punând în practică cele trei virtuți. Prin credința s-a a suporta suferințele pricinuite de comuniști, astfel că timp de 47 de ani de zile a stat în pat sau în cărucior fără posibilitatea de a mai merge pe picioarele sale. Nu a blestemat soarta, zilele, nici chiar pe cei care l-au redus la acest stadiu, dar s-a rugat cu credință să poată duce crucea până la capăt. Și atunci când a fost dus la Lourdes, după ce s-a întors a fost întrebat dacă a cerut Sfintei Fecioare să fie vindecat, el a răspuns: „Nu, nu am cerut vindecare, ci am cerut în rugăciunile mele să rezist planul lui Dumnezeu până la sfârșit”. În această situație, pr. Demeter, a pus și celelalte două virtuți teologale în practică: caritatea și speranța. În toți acești ani, cu iubire și răbdare, a transmis credință și speranță tuturor celor care veneau la dânsul cu diferite probleme pentru a se ruga lui Dumnezeu. Îi încuraja să accepte cu resemnare dificultățile vieții, dar și să privească la exemplul sfinților, în special al Sfintei Fecioare Maria. Mulți văzându-i chipul senin și zâmbetul pe buze, văzându-l astfel, nu au mai avut curajul de a se plânge de problemele minore cu care se confruntau și pe care voiau să le prezinte părintelui.

Să venim și noi, spunea pr. Cristian, în ajutorul celor mai nevoiași decât noi, cu aceeași disponibilitate și caritate pe care a avut-o pr. Anton și pe care au avut-o toți sfinții lui Dumnezeu în viața lor. Apoi, să împlinim voința Domnului în viața noastră așa cum ne îndeamnă și Sfântul Paul în cea de-a doua lectură a zilei: Cristos intrând în lume, spune: „Tu n-ai voit nici jertfă, nici ofrandă, ci mi-ai alcătuit un trup. Nu ți-au plăcut nici arderile de tot, nici jertfele pentru păcat. Atunci am zis: «Iată, vin – în sulul cărții este scris despre mine – ca să fac voința ta, Dumnezeule!»” (Evr 10,7). Să ne străduim în viața noastră să împlinim voința Domnului.

La sfârșitul celebrării, PS Petru s-a arătat foarte bucuros pentru că a putut participa la acest eveniment, el care l-a cunoscut atât de bine pe pr. Demeter și a mulțumit părintelui provincial și vicarului său pentru invitație, dar și celorlalți preoți pentru prezență, îndemnând poporul lui Dumnezeu să nu-l uite niciodată atât în rugăciunile lor, cât mai ales în urmarea exemplului său de a pune în practică aceste virtuți mari atât de necesare vieții noastre de astăzi.

Pr. Marius, în numele credincioșilor, a afirmat că nu este săptămână în care pr. Anton să nu fie pomenit de 2-3 ori la liturghiile care se celebrează în biserică și nu au cum să-l uite pentru că pământul pe care îl calcă lumea de astăzi în acea zonă este un pământ sfânt, atât pentru că au fost atâția preoți vrednici în această parohie, cât și pentru că mulți oameni din Moldova au venit pe jos la pr. Anton Demeter, în necazurile lor, călcând acel pământ.

Să-i mulțumim Domnului pentru toate harurile primite, mai ale pentru sfinții săi, și să-l rugăm în continuare ca acest slujitorul a lui Dumnezeu, pr. Anton Demeter, căruia nu de mult timp i s-a încheiat faza diecezană a procesului de beatificare și de canonizare, să ajungă la cinstea altarelor și să mijlocească pentru noi și lumea întreagă.

Totul spre mai mare glorie a lui Dumnezeu!

Fr. Alexandru Olaru

Distribuie cu:
fb-share-icon