Capela Institutului a fost pregătită de sărbătoare, anume, prezbiteriul a fost împodobit cu flori, iar în fața altarului au fost expuse câteva obiecte semnificative ale slujitorului lui Dumnezeu Anton Demeter: căruciorul în care a stat mai bine de 40 de ani, zeghea și lanțul de deținut, un ciocan de lemn care amintește de unealta cu care a fost lovit de un gardian în închisoare și care i-a pricinuit paralizia pe viață a picioarelor, un tablou cu chipul său venerabil, blând și surâzător.
Atât episcopii, preoții, persoanele consacrate, cât și mulțimea de credincioși, s-au apropiat cu reverență de obiectele expuse și s-au rugat, prin mijlocirea sa, lui Dumnezeu.
Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 10.30 și a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, pr. Damian Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial OFMConv., pr. Cristian Blăjuţ OFMConv, vice-postulatorul cauzei de beatificare, preoţi din tribunalul bisericesc special constituit pentru cauza de beatificare și mulți alți preoți veniți din parohiile și comunitățile vecine. Numărul mare de preoți, persoane consacrate și de credincioși prezenți la această Sfântă Liturghie, a constituit un semn al stimei și al prețuirii de care s-a bucurat părintele Anton printre cei care l-au cunoscut.
Predica a fost rostită de pr. Damian Gheorghe Pătraşcu, care având ca punct de plecare cuvântul Domnului proclamat în cadrul liturgiei cuvântului, a evidențiat actualitatea acestuia pentru fiecare creștin, propunând ca model al trăirii sale pe venerabilul părinte Demeter, a cărui viață virtuoasă și sfântă a fost remarcată de toți cei care l-au cunoscut.
După Sfânta Liturghie, a urmat ceremonia de semnare a ultimelor documente necesare încheierii fazei diecezane a procesului de beatificare. În acest timp, au avut loc câteva luări de cuvânt: pr. Damian Gheorghe Pătrașcu a prezentat câteva date biografice ale părintelui Demeter; PS Petru Gherghel a evocat viața virtuoasă și câteva amintiri care-l leagă de slujitorul lui Dumnezeu; pr. Anton Despinescu, coleg al părintelui Demeter, a împărtășit apropierea sa de slujitorul lui Dumnezeu și ceea ce l-a impresionat mereu la acesta, respectiv credința sa curajoasă și asumarea cu seninătate a propriilor încercări și suferințe.
În continuare, pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicaţii Sociale al Episcopiei de Iași, a prezentat inaugurarea frecvențele radio ERCIS FM: deocamdată în municipiul Piatra Neamț (şi împrejurimi) – 89,8 Mhz şi în municipiul Roman (şi împrejurimi) – 88,3 Mhz. Părintele Adrian a subliniat importanța acestui eveniment pentru Biserica locală, a mulțumit tuturor colaboratorilor și celor care și-au adus aportul la realizarea acestui proiect ce își propune să fie un mijloc de comunicare al Diecezei locale, în sprijinul răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu, care se regăsește în Sfânta Scriptură și care are mereu cel mai frumos și plin de speranță mesaj pentru oamenii din toate timpurile.
La final, a luat cuvântul PS Iosif Păuleț, care și-a exprimat recunoștința față de toți aceia care s-au implicat în finalizarea documentației primei faze a procesului de beatificare a părintelui Demeter, precum și în dezvoltarea proiectului ERCIS Media, îndemnând pe toți cei prezenți să continue să-i ceară mijlocirea și ajutorul slujitorului lui Dumnezeu și să se bucurie de darurile pe care Dumnezeu le-a făcut astăzi Bisericii locale.
Documentația adunată a fost sigilată de pr. Cristian Blăjuţ, Vice-postulatorul cauzei de beatificare, urmând a fi trimisă la Vatican, Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prelua continuarea ei.
Evenimentul a fost transmis video şi audio în direct de ERCIS Media şi ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată şi de televiziunea catolică Angelus TV (care poate fi recepţionată on-line, dar şi în grila operatorului de cablu Digi).
Fr. Cezar Dămătăr