demeter

Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER
Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER

Roman: Comemorare a eroilor credinței în spirit franciscan

Duminică, 18 decembrie 2022, începând cu ora 10.30, în Capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost celebrată o Sfântă Liturghie cu ocazia celui de-al XVI-lea aniversar al morții slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter, OFMConv.

Cu acest prilej, în aceeași capelă, a fost expusă spre venerare relicva Fericitei Veronica Antal, faţă de care slujitorul lui Dumnezeu preot Anton Demeter a manifestat o preocupare deosebită, fiind acela care a început să culeagă mărturii despre viața şi moartea eroică a acestei tinere. Un alt motiv de sărbătoare a fost pentru noi, frații franciscani, declararea slujitorului lui Dumnezeu pr. Martin Benedict ca Venerabil de către papa Francisc, în data de 17 decembrie anul curent. Pentru a marca cât mai bine aceste importante evenimente, în capela noastră au fost așezate imaginile acestor eroi ai credinței.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali, alături de care au concelebrat numeroși preoți ai Provinciei și ai Diecezei noastre. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Cristian Blăjuț, vice-postulatorul cauzei de beatificare a pr. Anton Demeter. În cadrul predicii, părintele a evidențiat imaginea dreptului Iosif, care a știut să se abandoneze plin de curaj la planul lui Dumnezeu. Mai apoi a elogiat figura acestor 3 franciscani pe care Biserica îi propune ca modele de credință și virtute: Fericita Veronica Antal, o terțiară franciscană care din fidelitatea față de Mirele ei, Cristos, și-a apărat integritatea, spirituală și trupească, până la moarte. Apoi, Venerabilul pr. Martin Benedict, medic de profesie care a fost hirotonit în secret ca preot franciscan, exercitându-și până la moarte ministerul sacerdotal în secret. La final, părintele Cristian a evocat figura pr. Demeter Anton, care după ce a fost deținut în închisorile comuniste, a avut de suferit paralizia completă și definitivă a picioarelor, în urma unei lovituri provocate de către unul dintre torționarii săi. Toate aceste persoane, ne spune părintele, au știut asemenea sfântului Iosif să practice dreptatea, să se pună la dispoziția lui Dumnezeu și a credincioșilor.

La finalul Sfintei liturghii, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a ținut un scurt discurs de mulțumire adresat tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, invitându-ne pe toți să apelăm cu încredere la mijlocirea acestor eroi ai credinței.

Pace și bine!

Fr. Cezar Dămătăr

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu:
fb-share-icon