demeter

Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER
Slujitorul lui Dumnezeu

PREOT ANTON DEMETER

Roman: Osemintele preotului Anton Demeter au fost depuse în Capela Institutului Franciscan

Joi, 15 septembrie 2022, în comemorarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, s-a celebrat o Sfântă Liturghie solemnă ce a marcat depunerea osemintelor slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter în cripta special amenajată. Celebrarea a fost prezidată de Excelența Sa, Mons. Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Cristian Blăjuț, vicepostulator al cauzei de beatificare, și alți circa 80 de preoți. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Potrivit mai multor mărturii, pr. Anton Demeter și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a fi înmormântat „cât mai aproape de frații săi”, semn al prețuirii acestora și al dorinței sale de a fi amintit cât mai des în rugăciunile lor și ale tuturor persoanelor care l-au cunoscut. După 16 ani, rămășițele pământești ale Slujitorului lui Dumnezeu au fost deshumate din Cimitirul Municipal „Eternitatea” din Roman și depuse în noul mormânt din capela seminarului. Alături de episcopii și de preoții concelebranți, au luat parte la celebrare persoane consacrate, seminariști, rude apropiate ale părintelui și un mare număr de credincioși din Roman și din localitățile învecinate.

Încă din primele ore ale dimineții, credincioșii au început să pășească pragul seminarului de la Roman, însuflețiți de credință, iar unii dintre ei și de amintirea vie a părintelui Demeter, pe care au avut bucuria să-l întâlnească pe când era în viață, fie la Oțeleni, Barticești și apoi, în ultima parte a vieții, la institutul din Roman. În aceste locuri, Slujitorul lui Dumnezeu și-a lăsat o amprentă de neuitat prin slujirea pe care a oferit-o semenilor săi, cu multă bunătate și generozitate, ori de câte ori era căutat pentru a i se cere sfaturi, rugăciuni, binecuvântări sau pentru primirea iertării Domnului în sacramentul spovezii.

Celebrarea a fost precedată de o ediție specială realizată de ERCIS FM în fața criptei, în cadrul căreia câțiva frați au evidențiat atât personalitatea, cât și mărturia de credință a părintelui Demeter.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea spre capela institutului, iar după salutul credincioșilor și cuvântul de bun venit rostit de Ministrul provincial, s-a proclamat cuvântul lui Dumnezeu și Secvența la Sfânta Fecioară Maria Îndurerată.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Bogdan Emilian Balașcă, director al Liceului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc din Assisi” din Roman, care a subliniat trei trăsături ale vieții Slujitorului lui Dumnezeu, și anume: fermitatea, suferința și mângâierea, ce pot fi contemplate în scena Răstignirii Domnului și a prezenței la picioarele crucii a Maicii sale Îndurerate.

După liturgia euharistică au luat cuvântul mai întâi PS Petru Gherghel, episcop emerit, care a reamintit prietenia ce l-a legat de părintele Demeter, sfaturile și încurajările pe care le-a primit de la el, chiar de la începutul numirii Preasfinției sale ca Ordinarius și mai apoi ca Episcop al Diecezei de Iași; seninătatea, blândețea, munca neobosită și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă părintele Demeter, în ciuda condițiilor sale precare de sănătate, au constituit o mărturie eroică de credință și de dragoste, cu care Dumnezeu a binecuvântat Provincia Franciscană și Biserica locală de Iași.

A urmat luarea de cuvânt a pr. Cristian Blăjuț, vicepostulator al cauzei de beatificare, care și-a exprimat recunoștința față de Dumnezeu pentru acest eveniment important în procesul de beatificare a părintelui, precum și față de Episcopii Diecezei, de preoții concelebranți, operatorii ERCIS FM și de toți cei prezenți, îndemnând ca pe mai departe să fie vizitată cripta care adăpostește osemintele părintelui, să fie invocat ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea Slujitorului său și harul de a fi învrednicit, cât mai curând, de cinstea altarelor.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a adus un omagiu părintelui Anton Demeter, pe care l-a cunoscut și a cărui mărturie de credință și de jertfă i-a rămas profund întipărită în memorie. Preasfințitul a îndemnat, ca pe lângă evocarea sa, să încercăm cu toții să-i imităm virtuțile eroice și trăirea exemplară a credinței, pentru a ne bucura de sfințenia la care suntem chemați cu toții prin Botez.

După Sfânta Liturghie credincioșii s-au putut apropia de mormântul Slujitorului lui Dumnezeu pentru a se ruga, a-i aduce mulțumiri pentru harurile mijlocite și a-i cere ajutorul pentru diferitele lor nevoi trupești și sufletești.

Toți cei care doresc, vor putea veni în fiecare zi în capela Institutului Franciscan pentru a se ruga la mormântul părintelui Anton Demeter, fiind siguri că, așa cum el s-a străduit să le fie de ajutor pe acest pământ, și mai mult va mijloci pentru fiecare înaintea Tatălui ceresc, harurile de care au nevoie și milostivirea divină.

Fr. Virgil Blaj

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu:
fb-share-icon